FC Twente Nieuws

"Waar Turken toeteren, smijten Tukkers nou eenmaal met bier"

"Waar Turken toeteren, smijten Tukkers nou eenmaal met bier"

Het biergooien is deze week een groot onderwerp geworden binnen het Nederlandse profvoetbal. Eerder dit seizoen startte de KNVB een vooronderzoek naar biergooiende supporters tijdens FC Twente - Ajax. Woensdag volgde een dieptepunt toen de doelman van Vitesse naar de grond ging nadat hij een volle beker bier van een FC Groningen supporter op zijn hoofd kreeg.

Een dag na het incident vlogen er ook vele liters bier door de lucht in de Grolsch Veste. Het gebeurde na de bevrijdende 3-1 van Limnios. Het leverde schitterende beelden op en het belangrijkste van alles, de bekers waren niet gericht op het veld. De verwachting is dat dit geen gevolgen gaat hebben voor de club, maar als een onderwerp actueel is dan wil de KNVB natuurlijk wel eens makkelijk scoren. Het is dus even afwachten geblazen.

Clubwatcher Leon ten Voorde laat in de TC Tubantia weten niet helemaal gecharmeerd van de actie van de Duitse goalie van Vitesse door als een stervende zwaan naar het gras te gaan. "Hij ging neer alsof hij een bierpul van het Oktoberfest tegen z’n hoofd had gekregen en dan weet je dat de eerstvolgende wedstrijd onder het vergrootglas ligt."

Het is dan ook weer typisch Nederlands dat de media vervolgens op zoek gaat naar een hoogleraar klinische psychologie die uiteraard een mening heeft over de biergooiende supporters. Volgens de hoogleraar is het gedrag van de supporters een gevolg van de onopgeloste problematiek veroorzaakt door de coronamaatregelen. De psycholoog in kwestie acht het dan ook verstandig dat de clubs, zorgverleners en psychologen met elkaar in gesprek gaan om verdere escalatie te voorkomen. Volgens Ten Voorde geen goed idee.

"Waar Turken toeteren, smijten Tukkers nou eenmaal met bier"

"Ik zie de clubleiding al aankomen met een zielenknijper op een kaartavondje bij VAK-P", zo schetst Ten Voorde. "Ik weet het niet: wat ik wel weet is dat het in de jaren ‘80 en ‘90 maar goed was dat er in het Diekman een sintelbaan lag, want anders hadden een paar onverlaten ongetwijfeld met brokstukken beton gesmeten als scheidsrechter Jan Keizer er weer eens een potje van maakte."

Volgens Ten Voorde is het biergooien het nieuwe Hi-Ha-Hondelul. "In Enschede vloog het bier donderdagavond pas in de lucht na de bevrijdende derde treffer en toen waren we al 91 minuten onderweg. Waar Turken toeteren na een zege, smijten Tukkers nou eenmaal met bier als de overwinning een feit is. Daar moet je verder helemaal niets ingewikkelds achter zoeken. Dat noemen we hier Twents vreugdevuur", zo besluit Ten Voorde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties