FC Twente Nieuws

10 jaar geleden: Janko kopt FC Twente naar de bekerwinst tegen Ajax

Vandaag is het exact tien jaar geleden dat FC Twente de finale van de KNVB beker won van Ajax. In De Kuip werden de Amsterdammers in extra tijd met 3-2 verslagen door een rake kopbal van Marc Janko.

In die finale kwam Ajax nog wel op voorsprong door Demy de Zeeuw. Het werd ook 2-0 voor Ajax door Lorenzo Ebecilio die vijf minuten voor rust Sander Boschker passeerde met een van richting veranderd schot. Toch wist Wout Brama vlak voor rust de spanning terug te brengen in de wedstrijd.

Na een combinatie met Luuk de Jong passeerde Wout Brama Ajax-doelman Kenneth Vermeer. Theo Janssen trok de stand in de tweede helft gelijk. Net als bij de goal van Brama was De Jong de aangever. Nu schoof Janssen de bal vanaf zestien meter keurig binnen.

Na 90 minuten stond er in Rotterdam een gelijke stand van 2-2 op het scorebord en gingen beide ploegen verlengen. In die verlenging bleef het spannend tot aan de laatste minuten. Uit een vrije trap van Theo Janssen besliste Marc Janko de wedstrijd in Twents voordeel. De Oostenrijker kopte de bal in de 117e minuut in een leeg doel omdat Vermeer verkeerd uitkwam.