FC Twente stelt titelfeest uit, AZ-keeper Liefting dankbaar voor steun

Reacties

VI praat je elke maandag in sneltreinvaart bij over de ontwikkelingen in de Azerion Vrouwen Eredivisie. FC Twente hoopte zondag al kampioen te worden, maar verspeelde twee punten tegen FC Utrecht. Nummer twee Ajax trad zaterdag aan tegen AZ, maar de wedstrijd werd gestaakt nadat AZ-keeper Femke Liefting in een ambulance het veld verliet.

FC Twente stelt titelfeest uit, AZ-keeper Liefting dankbaar voor steun
© Pro Shots

De schrik zat er zaterdagmiddag goed in op sportcomplex De Toekomst. Liefting kwam tijdens het duel tussen Ajax en AZ hard in botsing met Ajacied Chasity Grant. De keeper bleef daarna roerloos op het veld liggen en werd na een behandeling op het veld naar het ziekenhuis overgebracht. Later werd bekend dat de situatie van Liefting stabiel was. Ze was bij kennis toen ze in de ambulance vertrok. 'Bedankt voor alle steun en berichten', schreef ze later op Instagram.

De wedstrijd wordt komende donderdag uitgespeeld. De ontmoeting was zo'n zeven minuten onderweg toen de botsing met Liefting en Grant plaatsvond. Mocht Ajax over drie dagen niet winnen van AZ, dan is het feest in Enschede. FC Twente heeft met een wedstrijd meer een voorsprong van acht punten op Ajax. In de Azerion Eredivisie staan nog twee speelrondes op het programma.

Azerion Vrouwen Eredivisie

Stand Azerion Vrouwen Eredivisie 2023/2024

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
FC Twente
21
17
2
2
54-21
+33
53
2
Ajax
21
16
3
2
59-19
+40
51
3
PSV
21
11
5
5
49-23
+26
38
4
Fortuna Sittard
21
11
4
6
50-26
+24
37
* Actueel tot en met 3 mei 2024

Koploper FC Twente kon zondag al kampioen worden, maar FC Utrecht werkte niet meer aan een feestje. Marisa Olislagers opende nog wel de score voor de bezoekers, maar Lotje de Keijzer en Amber Visscher kantelden de wedstrijd met hun goals. Vlak voor tijd voorkwam verdediger Caitlin Dijksta een verliespartij voor FC Twente. Mocht Ajax donderdag wel winnen, dan kunnen de Tukkers volgende week alsnog de titel opeisen.

Twente gaat dan op bezoek bij nummer vier Fortuna Sittard, bij wie topscorer Tessa Wullaert zondag nog twee keer scoorde tegen Excelsior. De Belgische spits had zo een groot aandeel in de 2-4 overwinning in Rotterdam en komt op 23 goals. Wullaert maakt liefst dertien treffers in haar laatste vier competitieduels. Ze vond ook twee keer het net de halve finale van de KNVB-beker tegen Excelsior. Met Fortuna speelt ze op 20 mei in de finale Ajax.

- Bericht gaat verder onder het uitslagenblok -

PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 0
Telstar
Telstar
PSV
PSV
5 - 0
sc Heerenveen
sc Heerenveen
Utrecht
Utrecht
2 - 2
FC Twente
FC Twente
Excelsior
Excelsior
2 - 4
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
ADO Den Haag
ADO Den Haag
2 - 1
Feyenoord
Feyenoord

UITBLINKER VAN DE WEEK

Op Fortuna-spits Tessa Wullaert staat momenteel geen maat in de Azerion Eredivisie. Ze heeft inmiddels haar totale productie van vorig seizoen verbeterd. De voormalig aanvaller van VfL Wolfsburg, Manchester City en Anderlecht vond toen twintig keer het net in twintig optredens. Eerder scoorde Wullaert in België aan de lopende band voor Anderlecht: 36 doelpunten in dertien duels (seizoen 2020/21) en 35 goals in achttien duels (seizoen 2021/22). Van Wullaert is al bekend dat ze na deze jaargang bij Fortuna vertrekt.

STATISTIEK VAN DE WEEK

Na negen jaar vindt ze het wel mooi geweest: Renate Jansen vertrek na dit seizoen bij FC Twente. De 33-jarige aanvaller kan met de Tukkers nog haar zesde landstitel in haar carrière toevoegen. Jansen won er één met ADO Den Haag en vier met FC Twente. 'Als ik nog een keer naar een buitenlandse club wil, moet dat nu', aldus de 64-voudig international van Oranje tegen de NOS. Ze kwam meer dan 240 keer in actie voor FC Twente en was 130 keer trefzeker.

WEDSTRIJD VAN DE WEEK

Alle ogen zijn volgende week woensdag gericht op Sittard, waar FC Twente dus voor de negende keer de landstitel kan gaan opeisen. Afhankelijk van het resultaat van achtervolger Ajax tegen AZ kan het ook alleen een ceremoniële kampioenswedstrijd worden. De Ajacieden krijgen op 1 mei nummer drie PSV op bezoek op De Toekomst. Ajax is al verzekerd van de tweede plaats en daarmee (net als FC Twente) een ticket voor de Champions League van volgend seizoen.

Ajax
Ajax
3 - 0
AZ (vrouwen)
AZ (vrouwen)
Telstar
Telstar
2 - 6
AZ (vrouwen)
AZ (vrouwen)
sc Heerenveen
sc Heerenveen
0 - 2
Feyenoord
Feyenoord
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
2 - 0
FC Twente
FC Twente
Utrecht
Utrecht
2 - 4
PEC Zwolle
PEC Zwolle
Excelsior
Excelsior
0 - 1
ADO Den Haag
ADO Den Haag
Ajax
Ajax
2 - 1
PSV
PSV
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.