Eerste elftal

Twente-supporter dient officiële klacht in tegen provocerende politie

Twente-supporter dient officiële klacht in tegen provocerende politie

Na afloop van de wedstrijd tussen Ajax en FC Twente kwam het tot ongeregeldheden tussen de politie en een aantal supporters van FC Twente. Er raakten vier agenten gewond waarvan er één een gebroken enkel opliep. Zeven Twente-supporters werden aangehouden, één voor de wedstrijd en zes na afloopt, en die zijn inmiddels allemaal weer vrij. Toch lijkt het incident nog een staartje te gaan krijgen, want een supporter heeft een officiële aanklacht ingediend tegen de politie.

Als de Twente-supporters beneden zijn en 30-45 minuten moeten wachten, besluit de politie te paard de groep in tweeën te delen. Totaal onnodig, aldus Edgar de Jong, voorzitter van de supportersvereniging De Gouden Korenaren. "We stonden daar gewoon te wachten bij de brug. Dat is best wat als zo’n groot paard op je af komt", vertelt hij in gesprek met Loes Geerdink van de Tubantia.

Dan staat er plotseling een groepje gemaskerde mannen voor het hek. Het zijn geen supporters van Ajax, maar politiemensen in burger. "Dat is voor het eerst dat ik zoiets zie bij een voetbalwedstrijd. Gewapende en gemaskerde politiemensen bij een voetbalwedstrijd..." Dan proberen de agenten in burger de man die de foto in de boeien te slaan. Dit wekt weerstand op, maar dat duurt niet lang. "Het werd wat onrustig heen en weer, maar de Twentesuppoosten hebben de supporters snel weer tot rust gebracht", aldus De Jong.

In totaal staan nog 200 supporters achter het hek die met eigen vervoer zijn gekomen. De auto's staan aan de andere kant van het hek, maar de politie laat ze niet door. Sterker nog, de ME vormt een rij en dringt de 200 Twentefans richting het gesloten hek. De Jong en enkele andere supporters zijn er klaar mee en spreken de agenten aan. De ME reageert met geweld. "Vanuit de Twentse kant is geen geweld gebruikt, voor zover ik kon overzien", vervolgt De Jong. "Ja, er waren wel spreekkoren. Er zijn ook dingen gezegd die niet door de beugel kunnen. Maar dat was ná de arrestatie. Het was een reactie, geen actie. Toen werd er over en weer gescholden. Maar er was geen fysiek geweld."

De Jong weet dat het ook al mis ging bij de ArenA toen onder andere FC Utrecht en AZ op bezoek kwamen. Telkens wordt er gewezen naar de supporters, maar volgens De Jong gedroegen de politie en de ME zich provocerend en zorgden voor een escalatie waar ze horen te de-escaleren. Inmiddels heeft hij een officiële aanklacht ingediend tegen de politie.

FC Twente woordvoerder Richard Peters heeft inmiddels ook gereageerd. "Er hebben zich bij ons supporters gemeld met klachten over het optreden van de politie. Wij zijn in overleg met alle betrokkenen, omdat wij willen weten wat er precies is gebeurd. Uiteraard keuren we het gedrag van individuen die strafbare feiten hebben gepleegd ten zeerste af en zij dienen eventueel gestraft te worden."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties